Регионален совет на Дармштат

Онлајн игрите, вообичаено наречени iGaming, се форма на онлајн коцкање што вклучува обложување пари на резултатите од различни настани или игри како спортско обложување, онлајн покер, виртуелни слотови итн.

Телата за лиценцирање, како што е Регионалниот совет на Дармштат, ги надгледуваат и контролираат операторите за онлајн игри, со основна цел: заштита на играчите, ублажување на криминалните активности на коцкање и спречување на малолетното учество - во суштина, лиценците за игри го прават пазарот безбедна и фер средина за сите, а усогласеноста со владините протоколи ја промовира довербата меѓу клиентите што пак ја подобрува репутацијата на бизнисот.

Во постојано развивачкиот простор за онлајн игри, лиценца за коцкање се доделува на бизниси кои прифаќаат и почитуваат робустен сет на законодавство и упатства.

За да се зголеми заштитата на играчите, телото за усогласеност ги фокусира своите напори на одговорно онлајн коцкање, транспарентност во бизнисот и елиминирање на перење пари.

Одговорно коцкање

Погодноста на онлајн казината значи дека индустријата напредува. Играчите и корисниците со интернет конекција, паметен уред или функционален компјутер или лаптоп имаат лесен - и моментален - пристап до виртуелните платформи за игри и коцкање.

Установата за коцкање мора да понуди средства за самостојно оценување на нивната игра за да се спречи зависноста од коцкање.

Искреност

Водење бизнис со најголем интегритет и транспарентност ја подобрува довербата на играчите во лиценцата за игри и достапните активности за коцкање.

Како се постигнува ова? Регулаторното тело може да одлучи да го процени софтверот на онлајн бизнисот за коцкање за да се осигура дека тој функционира соодветно и да потврди дали играчите го добиваат својот точен поврат на вложениот капитал.

Перење на пари

Ги допревме незаконитостите со кои се соочуваме во онлајн казино просторот.

Да се има лиценца за игри значи дека од сите претпријатија iGaming се бара да го следат и да се придржуваат кон законодавството надгледувано од органот за усогласеност за да се осигура дека сите пари и големи депозити доаѓаат од правен извор.

Тие го прават тоа со темелна проверка на банкарските сметки на играчите за да го потврдат потеклото на нивните пари.

Регионален совет на Дармштат
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherSamuel AdeoyeResearcher

Дали лиценцата за онлајн казино во Германија е легална за секого, насекаде?

Да. Покрај тоа, тие вработуваат германски државјани како дел од нивниот персонал.

Аплицирање за лиценца за онлајн коцкање

Во 2021 година беше имплементиран многу очекуваниот Меѓудржавен договор за коцкање кој вклучуваше нови и ограничени можности за лиценца за коцкање за спортско обложување, виртуелни слот игри и онлајн покер за приватни оператори низ Германија.

Иако регистрацијата и аплицирањето за лиценца за коцкање е напорен потфат, iGaming претпријатијата кои сакаат да нудат игри во живо се должни да обезбедат еден.

Лиценца за коцкање преку Интернет ја покажува вашата заложба за безбедна и фер политика за игри. Со транспарентноста доаѓа убедувањето, а со убедувањето доаѓа и поволната репутација.

Поради строгите закони што треба да се почитуваат, играчите знаат дека на коцкарскиот бизнис со легална лиценца во виртуелниот свет може да им се верува на нивните лични информации и, што е најважно, нивните пари.

Така, имањето лиценциран бизнис со коцкање има ефект на удар, бидејќи промовира лојалност кај потрошувачите.

Барања за добивање лиценца за онлајн коцкање

Додека секоја понуда за онлајн игри има свој уникатен сет на барања, главните насоки на процесот на лиценцирање се сеопфатни:

Безбедносен деподит

 • Од апликантот се бара да обезбеди безбедносен депозит од најмалку 5 милиони евра и, во некои случаи, може да се постави висок колку очекуваниот просечен месечен промет, со максимум 50 милиони евра.

Игрите мора да бидат одвоени

 • Кога различни понуди за коцкање преку Интернет, како што се спортско обложување и покер се достапни во истиот домен, бизнисот со коцкање мора да се погрижи тие да се независни една од друга на веб-локацијата. Вкрстеното рекламирање е исто така забрането, а играчот не може да се обложува на повеќе од една игра во исто време.

Лимит на депозит

 • На фазата на регистрација на веб-страницата на онлајн казиното, играчот мора да го постави својот месечен лимит за депозит на максимум 1.000 евра. За да се негира можноста играчот да стане зависник од коцкање, ова барање е клучно. Регулаторното тело ја следи усогласеноста со ограничувањето од 1.000 евра преку централна база на податоци.

Игри со виртуелни автомати

 • За виртуелни слотови, има минимално време од 5 секунди по игра и максимален облог од 1 евро.

Како да аплицирате за лиценца за онлајн коцкање

Понатаму, за да се квалификувате за лиценца за онлајн игри, треба да се предаде пополнет формулар за апликација во писмена форма, како и да се достави електронски, заедно со декларација.

ДОКУМЕНТИТЕ КОИ ЈА РЕАЛИЗИРААТ СИГУРНОСТА ВКЛУЧУВААТ:

 • Список на овластени претставници.
 • Декларација со која се утврдува нивната посветеност да не нудат каква било форма на нелегално коцкање.
 • Административна евиденција како сертификат за дозвола.

Капацитет

Телото за лиценцирање исто така се занимава со капацитетот на апликантот во однос на финансиската компетентност, експертиза, транспарентност и безбедност.

Планови и политики

Апликантите треба да дадат ревидирани „концепти“ кои ја прикажуваат нивната планирана прогноза за профитабилност, нивната стратегија и посветеност на одговорното коцкање, ИТ безбедност, заштита на малолетници итн.

Во суштина, сите планови и политики што ќе ги има бизнисот.

Оглас

Во однос на рекламирањето на онлајн казино, од апликантот се бара да наведе дали ќе се рекламира самостојно или дали ќе се аутсорсираат надворешно.

Концептот за реклама мора да ја придружува апликацијата за лиценцирање.

Детални информации

Дополнително, мора да се дадат сите релевантни детали за бизнисот со игри и како ќе функционира.

Ова ја вклучува нивната понуда за игра која ќе биде проценета и одобрена од надзорниот орган.

Онлајн казина со лиценца за коцкање

Слично како и другите земји, влезот во индустријата за iGaming во Германија е исполнет со мрежа од пречки за апликантите, но од почетокот на четвртиот амандман на Меѓудржавниот договор, бизнисите се редат за престижното овластување.

До денес, лиценците за спортско обложување се доделени, а официјалната „бела листа“ на Регионалниот совет вклучува околу 35 носители на лиценца.

Лиценците за онлајн покер и виртуелни слот игри се исто така отворени за апликација, иако само на ограничен број оператори досега добија зелено светло за второто.

До денес, лиценци за онлајн казино игри, особено рулет, блек џек и бакара, не се издадени, но како што се реформира регулативата за коцкање во земјата, така ќе бидат и упатствата за овие специфични понуди.

Во моментов, не е јасно дали игрите во живо ќе бидат отворени за приватни бизниси или дали ќе се водат под државен монопол.

Добрите и лошите страни на добивање лиценца за онлајн казино

Добрите страни:

 • Аплицирањето за лиценца за онлајн коцкање е релативно брз процес доколку се е во ред.
 • Даночните закони се во голема мера прифатливи.
 • Законите за коцкање се јасни и ги следат светските стандарди.
 • Доказ за лиценцирање може да биде изложен на веб-страницата за игри.
 • Лиценцираните платформи се доверливи и почитувани од јавноста.
 • Играчите се чувствуваат безбедно знаејќи дека страницата за коцкање има законска лиценца.

Конс:

 • Бидејќи лиценцата за коцкање преку Интернет е релативно нова во регионот, тешко е да се открие дали тие имаат некакви недостатоци што може да бидат проблематични за бизнисите.
 • Дозволата за коцкање е скапа и со тековен мониторинг и проверки за усогласеност, одржувањето на нејзината важност е напорно.

Кратка историја на онлајн коцкањето во Германија

Германија е регион за коцкање со наследство и иако легалните операции на iGaming се релативно нови, копнените претпријатија датираат од Римската империја со најстарото казино познато на човекот, Казино Визбаден, изградено во 1810 година.

Во 2007 година беше лансирано австриското онлајн казино, Bwin - првото што започна со мобилни операции, иако нелиценцирано.

Не долго по отворањето, Bwin беше на црната листа за прифаќање германски играчи, но контроверзната пресуда подоцна беше поништена, што е точно за времето кога iGaming во регионот добро и навистина започна.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)