Вести

April 12, 2024

Време е да се повика време на Grand National?

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherSamuel AdeoyeResearcher
  • Еден од клучните јадења: Големиот Национал претставува значителен ризик за благосостојбата на коњите, со 13 смртни случаи на коњи од 2000 година и покрај мерките за безбедност.
  • Клучни готовина два: Растечката јавна свест и менувањето на ставовите кон правата на животните ја доведуваат во прашање етичката и културната важност на настанот.
  • Клучни готовина три: Пренасочувањето на ресурсите и вниманието кон похумани форми на забава би можело да одрази на посочувствително општество.

Утре попладне во 16 часот се одржува Националната трка за лов на Обединетото Кралство, Големиот Национал на тркачката патека Аинтри, на која половина од земјата ќе застане околу половина час, означувајќи ја како долгорочен натпревар во британскиот спортски календар.

Време е да се повика време на Grand National?

Сепак, во последниве години, настанот е под зголемен лупа поради загриженоста за благосостојбата на животните и променливите ставови кон употребата на животните во спортот и забавата. Затоа, можеби е време да се повика време на овој годишен настан.

Една од основните причини за прекин на Големата национална е ризикот што го претставува за вклучените коњи. Трката, која покрива растојание од 4 милји 2 стадиуми и вклучува 16 предизвикувачки огради, од кои 14 се прескокнати двапати, резултираше со бројни смртни случаи на коњи низ годините.

Од 2000 година, 13 коњи загинаа како резултат на нивното учество на настанот. Додека организаторите имплементираа безбедносни мерки, како што се менување на оградите и подобрување на ветеринарната нега, инхерентните опасности од трката опстојуваат.

Покрај тоа, Grand National се соочи со критики за третманот на коњите во тркачката индустрија како целина. Истрагите открија случаи на занемарување, прекумерна употреба на лекови и несоодветни услови за живот на некои коњи за тркање.

Интензивните распореди за тренинзи и трки може да доведат до повреди и здравствени проблеми, покренувајќи прашања за етиката на поднесување на коњите на такви барања заради забава и финансиска добивка.

Покрај грижите за благосостојбата на животните, релевантноста на Grand National во современото општество се намалува. Како што расте јавната свест за прашањата за правата на животните, на многу луѓе им станува сè понепријатно од идејата да ги користат животните за спорт и забава.

Идејата за ризикување на животите на коњите заради традицијата и спектаклот ја губи својата привлечност, особено кај помладите генерации.

Понатаму, ресурсите и вниманието посветено на Големата национална би можеле подобро да се насочат кон попрогресивни и похумани форми на забава.

Наместо да се овековечи настан што ги става во опасност коњите, фокусот би можел да се префрли на промовирање на спортови и активности кои даваат приоритет на благосостојбата и на луѓето и на животните учесници.

Како заклучок, иако Обединетото Кралство Гранд Национал има долга и историска историја, време е да се преиспита неговото место во современото општество. Вродените опасности на настанот за коњите, зголемената загриженост за благосостојбата на животните во тркачката индустрија и менувањето на ставовите на јавноста кон употребата на животните во забава, сето тоа укажува на потребата за промени.

Повикувајќи време на Големиот Национал, можеме да ја покажеме нашата посветеност за создавање на посочувствително и напредно општество кое ги цени животите и благосостојбата на коњите што учествуваат во него.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
undefined is not available in your country. Please try:

Најнови вести

CogniPlay открива нова ера во онлајн наградните игри и платформите за социјални игри
2024-05-16

CogniPlay открива нова ера во онлајн наградните игри и платформите за социјални игри

Вести