4 забавни факти и митови за покер низ годините!

Покер

2021-10-26

Ethan Tremblay

покер е најпопуларната и најромантизирана игра со карти во светот. Имаше напишани песни за покер, филмови направени за покер, сите други медиуми, па дури и кариери!

4 забавни факти и митови за покер низ годините!

Од толку години играње произлегоа неколку интересни легенди, чудни суеверија и (речиси) неверојатни факти. Ајде да погледнеме!

Некогаш имаше покер игра која траеше 8 години!

Од 1881 до 1889 година, театарот Bird Cage во Tombstone, Аризона, беше домаќин на покер игра за која се вели дека траела 8 години! Покерот се играше непрекинато 24 часа на ден, 7 дена во неделата, а влоговите беа високи, со купување од 1.000 долари.

Откако беше толку одамна, постои очигледна претпоставка за валидноста на тоа дека е 24 часа непрекинато, но сепак неверојатна приказна, и сигурно ќе беше нереално искуство да се придружите на таа маса.

Никсон ја финансираше својата претседателска кампања со добивки во покер

Поранешниот претседател и познат по скандалот Вотергејт Ричард Никсон наводно ја финансирал својата прва политичка кампања со добивки во покер.

Ричард Никсон ја напушти својата работа како адвокат на 29-годишна возраст за да се приклучи на американската морнарица. Овде научил како да игра покер и наводно станал малце газда со сериозна игра. Тој се врати од својата служба со добивки од илјадници долари, кои ги искористи за да ја финансира својата прва трка за политичка функција во 1946 година!

Џејмс Удал, поранешен другар на морнарицата, разиграно се присети за време на интервјуто за списанието Лајф во 1970 година како „еднаш видел како блефира поручник од 1.500 долари со пар души“

Со оглед на способноста на Никсон под притисок, мислам дека овој всушност би можел да има некаков легитимитет за тоа.

Кралевите од палубата со карти се засноваат на вистински кралеви

Француските производители на картички во 16 век ги стандардизираа оделата и назначија четири кралеви:

  • Кралот Давид од Израел (од Стариот Завет) - Крал на лопати.
  • Александар Македонски, п.н.е. Крал на Македонија - Крал на клубовите.
  • Францускиот крал Карло Велики и првиот светоримски император - крал на срцата.
  • Римскиот Цезар Август или Јулиј Цезар. Ова е неодлучно - Кралот на дијамантите.

Сите можни раце од покерот Тексас Холд'Ем

Како Тексас ХолдЕм користи вкупно седум карти за да формира рака со пет карти, има околу 133 милиони можни комбинации! Во меѓувреме, во стандардна игра на покер со шпил од 52 карти, има повеќе од 2,5 милиони можни комбинации од пет карти!

Најдобрата рака во покер е Royal Flush. За да се добие оваа рака, според д-р Кортни Тејлор, математичар од Универзитетот Андерсон - шансите да се добие кралски флеш се 649.740 спрема 1.

Сега знаете колку навистина имаат среќа тие победнички раце. Не ја бркајте реката!

Најнови вести

Прагматичното играње открива голем пад на бас врз основа на нејзината популарна серија на слотови
2023-09-28

Прагматичното играње открива голем пад на бас врз основа на нејзината популарна серија на слотови

Вести