Како Мајкл Овен ги прекрши прописите за коцкање во Велика Британија?

Новости

2022-07-06

Во овој блог, ќе ги раскажам причините зошто постапките на поранешната фудбалска сензација Мајкл Овен ги прекршиле законите на ОК. Критикувана за твитање промоции за крипто казино, кое не се регистрирало во Комисијата за коцкање во Обединетото Кралство, ѕвездата ги прекршила прописите за коцкање. 

Како Мајкл Овен ги прекрши прописите за коцкање во Велика Британија?

Позадината

Punt Casino го објави Овен како амбасадор на брендот на компанијата. Поранешниот напаѓач се појавуваше во реклами и дигитални рекламни кампањи за казиното, кои исто така му припишуваа цитат. Цитатот го одобри Punt Casino, нарекувајќи го неговото партнерство со платформата „природно одговарање“

За посебна работа, Управата за стандарди за рекламирање на земјата му нареди на поранешниот напаѓач, исто така, да ги прекине промоциите за NFT. Незаменливиот токен тврди дека тоа е првиот NFT, кој нема да ја изгуби својата почетна вредност. 

Продолжете со читање за детални информации за законите за коцкање во Обединетото Кралство и како Овенс се прекршил со регулативите.

Лиценцирање

Punt Казино е лиценцирана од Одбор за контрола на игри на Курасао (GCB). GCB ги регулира лотариите на Курасао, бинго игрите, гребењето, како и онлајн и копнените казина. Лиценцата на Курасао е обично првата што ја разгледуваат новите оператори на казино бидејќи нуди разумни цени и лесни барања за лиценцирање. Без посебни поделби за коцкање, лиценцата за едно коцкање во регионот ги опфаќа сите форми на забава во казино. Казината треба само да регистрираат бизнис во регионот и да плаќаат разумни такси за лиценцирање. Стандардите за лиценцирање се едноставни, што им овозможува на повеќето казина во старт-ап можност да добијат лиценца со мала бирократија.

Регулаторното лиценцирање на Карибите има репутација за благи процеси за одобрување. Не е јасно дали лиценцата на Курасао на Пунт и дозволува на компанијата да работи во ОК. Меѓутоа, на Комисија за коцкање во Обединетото Кралствопрописите на се јасни. Комисијата бара од казината да добијат лиценца од ОК за легално рекламирање на британските граѓани. По твитовите на Овенс, регулаторите го блокираа пристапот на казиното до интернет корисниците во Велика Британија.

NFTs

ASA интервенираше во поддршката на Овен за NFTs. Незаменливите токени означуваат сопственост на виртуелно средство, кое може да вклучува дигитална уметност, музика, игри или картички за тргување. Според Овенс, кодот во рамките на NFT-ите што ги промовираше ги спречува сопствениците да ги продаваат средствата за помалку од почетната вредност. Сепак, АСА забележува дека ако вредноста падне и никој не сака да ги купи NFT за почетната вредност, сопствениците остануваат со безвредно средство.

Истакнувајќи ја флуктуацијата во цените за дигиталните средства, Управата ја разгледува рамката за рекламирање NFT на пазарот во ОК за да се осигура дека компаниите не ги доведуваат во заблуда британските граѓани. Прегледот е особено релевантен со оглед на начинот на кој вредностите на NFT паднаа по високите вредности во 2021 година. Просечните цени на NFT изгубија повеќе од половина од нивната вредност.

Рекламирање

Бидејќи професионалниот фудбал во ОК е главна рекламна цел за брендовите, Овенс е запознаен со рекламирањето за коцкање. Половина клубови од Премиер лигата прикажуваат коцкарски брендови на своите фудбалски дресови. Овој факт поттикна преглед на Законот за коцкање на ОК од 2005 година од страна на регулаторите на земјата.

Рекламите за коцкање за фудбалски униформи во лигата вкупно вредат 80 милиони долари, што ја поттикнува Обединетото Кралство да размисли за забрана за спортски спонзорства од брендови за коцкање.

Најнови вести

Рачката за спортско обложување во Делавер надмина 8,5 милиони долари
2023-03-28

Рачката за спортско обложување во Делавер надмина 8,5 милиони долари

Новости