Историја на коцкањето

Новости

2021-02-09

Коцкањето е дел од културата на луѓето уште од палеолитскиот период. Се верува дека коцкањето е вкоренето во човештвото и човечката природа е да се занимава со овој порок. Растечката индустрија за обложување што ја знаеме денес претрпе огромна трансформација со текот на годините. Ја детализираме историјата на коцкањето каква што е.

Историја на коцкањето

Точниот период кога настанал обложувањето е сè уште мистерија. Сепак, археолозите открија коцкарски активности во рамките на троглодитите. Неколку предмети слични на коцки направени од коски и слики од коцкање ја карактеризираат историјата на коцкањето. Како што е кажано, постојат вистински докази за коцкање во одредени култури и возрасти. Овде, повторно ја разгледуваме оваа историја поддржана со докази.

Корени во Кина

Кинеската фасцинација со обложувањето датира од 2300 година п.н.е. Плочки откриени во Кина покажуваат дека во овој период се практикувала лотаријата. Дополнителни докази во форма на цртежи од дрво се пријавени во Книгата на песните. Наскоро следеше обложување на животни додека уживаше во домино и лото.

Кено се свирело во Кина во 200 година п.н.е. под името „baige piao“. Играта се користеше како а лотарија од тогашните влади да финансираат големи државни инвестиции. Турнирите во кено беа нарекувани „билет за бел гулаб“ и тие го привлекоа мнозинството коцкари. Играњето карти стана модерно во Кина во 9 век.

Римски и грчки коцкари

Иако коцкањето било строго ограничено во антички Рим и во грчките општества, Римјаните и Грците останале страствени коцкари. Тие се вратија на употребата на чипови за замена на валутата и со тоа ги избегнаа ограничувањата за коцкање. Во своето пишување од 500 п.н.е., Софокле, поетот тврди дека Грците измислиле коцки.

Повеќе казино игри

Покерот и блек џек играме денес уживавме во Кореја во 6 век. Оваа игра ја играа Корејците користејќи „свилени стрели“, кои беа картички направени од свила и хартија. Французите играле vingt-et-un во 17 век. Vingt-et-un има блиски сличности со модерниот блек џек.

Контролирани поставки

Поконтролирани и регулирани казино куќи се појавија во Италија во 17 век и се проширија во континентална Европа во следните два века. Доаѓајќи во 19 век, казино собите почнаа да се развиваат во САД. Од 1960 година до денес, Лас Вегас и САД, генерално, продолжуваат да бидат домаќини на врвни казино одморалишта.

Интернет доба

Почетокот на Интернетот е тесно поврзан со историјата на онлајн коцкањето. До средината на 90-тите, онлајн казина стана тренди. Од самиот почеток, тие им конкурираат на нивните колеги од тули и малтер. Веб-ерата се карактеризира со иновативни игри што се играат на мобилни уреди.

Најнови вести

Рачката за спортско обложување во Делавер надмина 8,5 милиони долари
2023-03-28

Рачката за спортско обложување во Делавер надмина 8,5 милиони долари

Новости