Грузија подготвува нови закони за коцкање со зголемени такси

Новости

2023-03-09

Benard Maumo

Грузија планира да воведе низа реформи за коцкање откако премиерот на земјата, Иракли Гарибашвили, го одобри предлог-законот за ревизии на законот за игри на среќа. Новите регулативи сигурно ќе привлечат контроверзии бидејќи владата планира да дозволи копнени претпријатија да работат онлајн казино сајтови.

Грузија подготвува нови закони за коцкање со зголемени такси

Промените го претставуваат најголемиот ремонт на законите за игри во нацијата откако Грузија се обиде да го стори тоа во 2021 година. Грузија реагираше на загриженоста за побезбедно играње во услови на појава на земјата како центар за копнено коцкање.

Со предложените реформи, коцкарските оператори во земјава сигурно ќе почувствуваат штипка. Новиот закон предлага такса за лиценца за игри од 1,6 милиони евра (1,41 милиони фунти/1,7 милиони долари). Ова предизвика критики, при што индустриските засегнати страни го нарекуваат значителна сума пари за нацијата.

Во тоа време, грузискиот парламент донесе закон со кој се зголемува легалната возраст за коцкање на 25 години и зголемување на даночната стапка за операторите на онлајн коцкање на 70%. Покрај тоа, новите регулативи ги забрануваат ТВ рекламите за коцкање и им забрануваат на вработените во јавниот сектор и оние кои се самоисклучени од коцкарски активности.

Огромна сума на пари за Грузија

Следејќи ги предложените регулативи, десетте копнени казина во земјата, вклучувајќи ги и трите најголеми компании, Adjara Group, Crystalbet и Iveria, ќе добијат лиценци за онлајн казино. Дополнително, онлајн слотови ќе биде достапно само во копнени места, слично како што спортското обложување е достапно само кај физичките обложувалници.

Според претседателот на Szilaghi Consulting, Алекс Силаги, ова е висока цена, со оглед на големината на земјата. Експертот истакна дека предложената такса е значителна сума за Грузија и која било земја од ЕУ. Силаги ја повика владата да го поттикне проширувањето на локалните бизниси за коцкање, истовремено обезбедувајќи рамноправни услови за игра за сите.

„Овие промени ќе им овозможат на копнените казина да имаат онлајн казина, а исто така ќе им овозможат на компаниите кои се заинтересирани за онлајн бизнисот во основа да ја добијат лиценцата само за онлајн казиното“, додаде тој.

Најнови вести

Betfred во иднина ќе лансира IGT Play Sports-Powered Sportsbook
2023-03-21

Betfred во иднина ќе лансира IGT Play Sports-Powered Sportsbook

Новости