Коцкање и психолошка благосостојба

Вести

2022-02-09

Ethan Tremblay

Коцкањето и психологијата, од памтивек, имале противнички однос. Повеќето студии направени во областа на психологијата во врска со коцкањето се фокусирани на негативните влијанија на коцкањето на индивидуално и општествено ниво. 

Коцкање и психолошка благосостојба

Ова не е неоправдано, бидејќи зависноста од коцкање и другите неодговорни форми на коцкање уништија кариери, врски, семејства и поединци. Но, одговорното коцкање – кое го практикуваат повеќето играчи – има многу позитивни психолошки влијанија. Сите влијанија што ќе се дискутираат во оваа статија се поддржани од научни студии. 

Значи, од какви придобивки може да се добијат пукање во ново казино од време на време?

Среќа од ангажирање во забавно хоби

Повеќето луѓе, особено оние кои не се занимаваат со коцкање, ги гледаат парите како главна мотивација за играчите на казино. Намамката за да се богати е фактор, но за повеќето луѓе, повременото коцкање е забавна активност за уживање. Тоа е хоби.

Психологијата долго време ги утврди позитивните здравствени придобивки од хобито. Во 2010 година, една студија објавена од истражувачи од Универзитетот во Јужен Илиноис покажа дека жителите на старечки дом кои се занимаваат со повремено коцкање се многу посреќни од оние кои не го прават тоа. Тоа е затоа што коцкањето им даде можност да учествуваат во забавна активност во која уживаа.

Социјализација

Коцкањето е социјална активност, особено кога станува збор за казина на копно. Осаменоста е еден од најголемите причинители за состојбите на менталното здравје како депресија и целокупната несреќа. 

Кога луѓето се коцкаат, тие не одат само во казино и се фокусираат на нивните игри. Тие добиваат можност да запознаат нови луѓе, особено на игри на маса како покер и блек џек. Дури и онлајн казината го вклучија овој социјален аспект со вклучување на виртуелни простории за разговор, а во последниве години, стриминг во реално време со дилери во живо. 

Факторирање во онлајн простори како што се табли за пораки и групи на социјални медиуми за играчите да имаат интеракција, коцкањето може да му даде на играчот огромен социјален поттик.

Го ангажира умот

Некои казино игри како слот машините и рулетот се чисто засновани на среќа - има многу малку вештина (ако ги има) што одредува дали некој ќе победи или изгуби. 

Но, другите игри како покер и блек џек ги ангажираат играчите интелектуално. Тие бараат вештина и стратегија, како и способност да се учи од минатото искуство со игри, без разлика дали е позитивно или негативно.

Дури и игрите засновани на среќа, како рулетот, им помагаат на играчите да ги изострат своите вештини за набљудување, како и координацијата рака-око. Редовното интелектуално ангажирање на нечиј мозок е докажано, со повеќе студии, како ефикасно во спречување на невродегенеративни состојби како Алцхајмеровата болест.

Клучниот збор е умереност

Пред некој да се занесе од сите овие потенцијални психолошки придобивки, важно е да се забележи еден клучен збор: умереност. 

Има причина зошто психолошките публикации и медиумите општо на коцкањето често гледаат негативно. Кога коцкањето ќе стане проблем или зависност, тогаш неговите штети далеку ги надминуваат сите придобивки.

Постојат многу ресурси таму за да им помогнат на играчите да играат одговорно во копнените и онлајн казина. Дури и најобичните играчи треба да ги проверуваат овие водичи од време на време.

Најнови вести

Прагматичното играње открива голем пад на бас врз основа на нејзината популарна серија на слотови
2023-09-28

Прагматичното играње открива голем пад на бас врз основа на нејзината популарна серија на слотови

Вести