Бинго

August 27, 2021

Ставање во кревет Стереотипи за бинго и митови за бинго

Chloe O'Sullivan
WriterChloe O'SullivanWriter
ResearcherSamuel AdeoyeResearcher

Бингото постои со векови, но во последниве децении, играта разви одредена… репутација.

Ставање во кревет Стереотипи за бинго и митови за бинго

Ајде да погледнеме во некои од овие променливи за угледот.

Бингото е само за стари луѓе

Долги години се претпоставуваше дека бингото е игра што ја играат само постарите луѓе, а ако гледате површно, тоа многу добро може да биде случај.

Овој стереотип е зајакнат и од популарните медиуми, со филмови и телевизија кои ги прикажуваат играчите на бинго како стари луѓе. Но, како и секогаш, вистината е секогаш посложена отколку што изгледа.

Додека настаните во лице навистина може да се потпираат на постара демографија, многу помлади луѓе ја играат играта исто така… разликата е што тие ја прават само онлајн. Според една британска студија YouGov, најголемата група на луѓе кои играат бинго онлајн се всушност на возраст од 24 до 30 години. Оваа група сочинуваше 28% од вкупната база на играчи, а следната најголема возрасна група е од 35 до 44 години. годишници, кои сочинуваат 26% од резултатите во студијата во 2018 година.

Иако ова може да значи дека постарите луѓе претпочитаат да играат лично, несомнено постои заедница на млади бинго играчи кои уживаат да играат онлајн, што веројатно е добро за иднината на оваа забавна игра на среќа.

Стари луѓе... И само жени играат бинго исто така

Друг стереотип што се чини дека се заглавил околу брендирањето на Бинго е дека само жените играат Бинго. Гледајќи наназад низ историјата на играта, лесно е да се види зошто луѓето ја направиле таа претпоставка. Со децении, во бинго салите доминираат женски играчи. Дури и во поново време, распадот помеѓу машките и женските играчи во голема мера се навалува во корист на жените 32% мажи наспроти 68% жени. Бинго е одлична социјална игра.

Многумина поставија хипотеза зошто е тоа така, ставајќи го тоа на бинго дека е повеќе социјална игра или игра која е помалку конкурентна, па дури и поради начинот на кој некои компании ги продаваат своите бинго услуги, но од која било причина, демографијата на играчите почнува да промена.

Бингото го помина Денот на сеното - Бингото сега е игра на умирање

Порано бинго салите беа голема работа. Тие не само што беа прилично вообичаени, туку понекогаш нудеа и големи награди. И бидејќи овие денови поминаа, тогаш сигурно ова значи дека бингото умира? Не. Бингото е далеку од мртов, само се развива за да биде во чекор со променливите времиња.

Како што утврдивме, онлајн бинго е прифатена од помладата генерација, со се поголем број мажи кои избираат да ја играат играта и онлајн. Уште во раните 2010-ти, луѓето забележаа како онлајн верзијата на играта ги привлекува играчите.

Написот од 2013 година од Би-Би-Си, „Онлајн бинго: Многу полна куќа“, истакна како играчите од ОК се собираат на локации за да играат, привлечени од удобноста на играта и бучните соби за разговор. Додадете го на ова фактот дека можете да играте повеќе игри, и дека има многу повеќе разновидност и имате рецепт за успех!

Бингото повторно стана социјално! Тоа е класичен случај на Линди ефектот. Бингото е линди.

Најнови вести

Wizard Games објави нов плашлив наслов Treasures of the Count
2023-10-26

Wizard Games објави нов плашлив наслов Treasures of the Count

Вести